Iedereen is het er over eens: de participatiesamenleving draait op volle toeren.

In gemeenten willen gemeenteraad, college en stadhuis ruimte maken voor mensen en buurten, organisaties en bedrijven die maatschappelijk actief zijn.

De relatie tussen overheid en samenleving is aan het veranderen. Ook de rol van de gemeenteraad en van raadsleden verandert.

Loslaten maar niet laten vallen: hoe doe je dat als gemeenteraad? Kijken naar wat een initiatiefnemer nodig heeft, luisteren en verbinden: hoe doe je dat als raadslid?Het is nog best zoeken naar die nieuwe rol van gemeenteraad en raadsleden.

Het Netwerk Overheidsparticipatie vroeg zich af hoe zij gemeenteraden en raadsleden kan ondersteunen. Om dit te verkennen organiseerde het netwerk in samenwerking met de Gemeenteraad van de Toekomst en de Vereniging van Griffiers op 10 oktober 2013 hierover een netwerkdag.

Toen is het idee geboren van deze website Gemeenteraad en Burgerkracht als inspiratiepakketje voor raadsleden die bij burgerkracht willen aansluiten.


Inspiratie ...

 

gemeenteraad en burgerkracht

Voorbij is de tijd dat een gemeentesecretaris de lakens uitdeelde. De gemeentesecretaris nieuwe stijl deelt, reflecteert en gaat voorop.

Tien suggesties van de Raad voor het openbaar bestuur voor gemeente-raden die willen loslaten in vertrouwen om ruimte te geven aan de participatiesamenleving

Overdrachtswebsite Samen Lelystad

informatie en inspiratie voor nieuwe gemeenteraad

ANIMATIE
Groene burgerinitiatieven en de rol van overhedenhttps://www.youtube.com/watch?v=n2K9DsYNdmc

De website is eind 2014 voor het laatst geactualiseerd!